11 de juliol de 2024, 13:15

Quart de Poblet dona la benvinguda als xiquets sahrauís que gaudeixen de l'estiu a Espanya amb la iniciativa "Vacances en Pau"

L' Associació "Ajuda als pobles" gestiona amb la col.laboració de l' Ajuntament el programa "Vacances en Pau" en el municipi
foto grupo niños saharauis con padres acogida.JPG

L' alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, acompanyada de la regidora de Pau, Solidaritat i Cooperació, Gabriela Carretero, ha donat la benvinguda als xiquets i a les xiquetes sahrauís que passaran unes vacances en pau gràcies a la solidaritat de les famílies d'acolliment. El programa “Vacances en Pau”, desenvolupat per l'Associació  “Ajuda als Pobles”, compta amb la col·laboració de l'Ajuntament des de fa més de 27 anys.


Cristina Mora ha saludat els xicotets durant una recepció celebrada a la sala d'actes de l'Ajuntament  i ha agraït especialment la col·laboració de les famílies. Així mateix, ha subratllat que la solidaritat de “Ajuda als Pobles”, presidida per Adolfo Rueda, i de les persones que participen en el programa contribuïx a ser millors com a poble i com a persones i a oferir un estiu inoblidable a aquests xiquets.


El delegat Sahrauí per a la Comunitat Valenciana, Mohamed El Mamun Ahmed, ha destacat la col·laboració econòmica de l'Ajuntament des de fa tants anys, sense la qual no es podria realitzar aquesta experiència. A més, ha fet una crida perquè augmenten les famílies d'acolliment,  ja que anys abans de la pandèmia la xifra de xiquets acollits va arribar a ser de 10.000 i actualment és de 3.000 en tota Espanya.
“Vacacions en Pau” es realitza des dels començaments de l'Associació “Ajuda als Pobles” en 1995. El projecte té com a fi traure els xicotets, d'entre 7 i 12 anys, d'una situació dura. El sol és fort durant tot l'any, però a l'estiu s'arriben a aconseguir 50° i 60° de temperatura.


Durant la seua estada a Espanya, se'ls fan revisions mèdiques, que diagnostiquen possibles anomalies per al seu tractament, bé en els campaments o a Espanya, en cas que el diagnòstic siga més greu.

 

Pràcticament tots tornen a casa amb els seus problemes de salut solucionats; només es permet prolongar l'estada d'aquells als quals se'ls detecta alguna malaltia de major gravetat que no es pot solucionar als campaments.


Es pretén també que coneguen una altra realitat, que es nodrisquen de la nostra cultura, el nostre idioma, els nostres costums…que sàpien i entenguen per ells mateixos que una altra vida és possible, atés que la seua realitat en els campaments té pocs matisos. Per a milers de xiquets i xiquetes som l'esperança de dos mesos d'estiu. La tornada a casa no els és traumàtica perquè viuen aquesta experiència com unes vacances.

 


Per a acollir a un d'aquests xicotets només es necessita disposició i carinyo. Tant “Ajuda als Pobles” com l'Ajuntament organitzen activitats perquè tots estiguen units i s'integren. L' experiència és enriquidora per a ells, però també per a les famílies que els reben.