Participació ciutadana

Debats

Propostes

Pressupostos participatius

Processos i resultats

L'Ajuntament defineix la participació ciutadana en una de les seues línies estratègiques, una ciutat transparent i participativa, com la millor fórmula de control de la gestió municipal i com un requisit indispensable per a una ciutat veritablement sostenible, fonamentada a la informació, el debat, les vies reals de participació i el control públic de la gestió política.

La participació ciutadana a una ciutat és un exponent de la qualitat democràtica d'un Ajuntament.

Perquè hi ha ciutadans i ciutadanes que volen participar, proposar, aportar i decidir sobre el dia a dia de la ciutat.

Perquè permet a la ciutadania, no sols exposar les seues idees sobre qualsevol assumpte relacionat amb la vida de la ciutat i dels seus habitants, sinó també corresponsabilitzar-se en la gestió dels assumptes públics.

En principi qualsevol persona hi pot participar a través dels canals habilitats per l'ajuntament.

Tots els organismes de l'administració hauran de revisar i actualitzar les seues normes de Participació Ciutadana a fi d'adequar els mecanismes de participació de les persones i organitzacions en l'àmbit de la seua competència, buscant ampliar els nivells de participació des del que és consultiu cap al que és deliberatiu.

A la secció de debats pots exposar i compartir la teua opinió amb altres persones sobre temes que et preocupen relacionats amb la ciutat. També és un espai on generar idees amb altres usuaris de la web, que a través de les altres seccions de porten a actuacions concretes per part de l'ajuntament.

Les propostes ciutadanes són un mecanisme de participació que permet que la ciutadania prenga de forma directa qualsevol decisió municipal que crega convenient.

En cas d'aprovar-se, el govern municipal l'assumirà com a pròpia i la durà a terme. En cas que la proposta no siga de competència municipal, el consistori farà totes les accions que estiguen a la mà per aconseguir que es realitzen.

Creació d'una proposta. Qualsevol persona pot crear una proposta. L'únic que cal fer és prémer el botó "Crear una proposta" i emplenar els camps requerits. La proposta pot ser tan senzilla com una simple frase , però et recomanem detallar-la tot el possible, fins i tot afegint material addicional, perquè sigui més completa i interessant. Un cop creada apareixerà en aquesta web perquè qualsevol pugui recolzar-la.

Valoració. En primer lloc, el grup motor repassarà totes les propostes per a catalogar la seua adequació als objectius i criteris proposats. En aquesta etapa, a partir dels criteris especificats en les bases, es farà l'avaluació tècnica dels projectes, la jurídica, pressupostària i es procedirà a descartar els projectes que no siguen viables per part del personal tècnic municipal. Es farà perquè un filtrat de les propostes i projectes presentats a partir d'un document que ajude a sistematitzar la informació que serà posteriorment publicat en la web municipal. En cas d'observar incompatibilitats en alguna de les propostes preseleccionades, la comissió tècnica pot proposar modificacions, sempre que no desvirtuen o alteren de manera substancial el contingut o sentit de la proposta original. També pot proposar unir algunes propostes que siguen similars. En aquest supòsit cal comunicar a les parts proponents per a valorar la conveniència d'unificar-les o de modificar-les. Una vegada registrades totes les propostes aptes es publicaran en la web per a la seua votació les que el grup motor considere més adequades.

Decisió sobre propostes. S'exposen aquestes propostes en un espai especial de votació de la web, on durant un temps qualsevol persona empadronada al municipi i major de 16 anys podrà decidir si està a favor de la proposta. Per aquest pas haurem d'estar empadronats així que al dur-ho a terme per primera vegada se'ns demanarà se'ns demanarà que introduïm algunes dades per comprovar la nostra informació d'empadronament.

Realització de les propostes. En cas que obtinga major suport s'acceptarà com a proposta col·lectiva de la ciutadania, i el govern de l'Ajuntament l'assumirà com a pròpia i la durà a terme.

El Pressupost Participatiu és un mecanisme de participació social que permet a la població, conéixer que és el Pressupost Municipal i decidir en conjunt amb les autoritats locals sobre una part d'aquest.

És una forma de fer gestió amb i per a la comunitat permetent que els veïns diagnostiquen, prioritzen, deliberen, executen i controlen una part significativa dels recursos municipals. D'aquesta manera, els ciutadans influeixen directament en la decisió de com i en què gastar aquests recursos públics.

Participa en els debats i els processos previs a l'aprovació d'una norma o d'una actuació municipal. La teua opinió serà tinguda en compte per l'Ajuntament.

En els processos participatius, l'Ajuntament ofereix a la ciutadania l'oportunitat de participar en l'elaboració i la modificació de normativa que afecta la ciutat i de donar la seua opinió sobre certes actuacions que té previst dur a terme.

Les persones registrades poden participar amb aportacions a la consulta pública de noves ordenances, reglaments i directrius, entre d'altres.

L'Ajuntament també obre processos per rebre aportacions i opinions sobre actuacions municipals.