8 de febrer de 2024, 13:44

El Voluntariat pel Valencià de Quart de Poblet bat el rècord de la comarca en nombre de participants

70 persones formen els grups i parelles lingüístiques que es reuniran 10 setmanes per parlar en valencià
Cristina y salón.JPG

Quart de Poblet ha arrancat la sexta edició del Voluntariat pel Valencià “Tasta el Valencià” amb un nou rècord d'inscripcions. La sala d'actes de l'Ajuntament ha acollit l'acte de benvinguda a les persones que es reuniran durant les pròximes 10 setmanes per a practicar el valencià. Els voluntaris i les voluntàries queden amb aquelles que volen aprendre la llengua per a parlar i adquirir coneixements. Es tracta d'una iniciativa impulsada pel Departament municipal de Normalització Lingüística i Escola Valenciana (Federació d'Associacions per la Llengua).

En aquesta ocasió, 70 persones formen les parelles i grups lingüístics (de màxim quatre persones), consolidant-se així Quart de Poblet com el municipi de l'Horta Sud amb el major nombre de participants. A més, ha sigut un dels pioners a nivell autonòmic en l'impuls a aquesta iniciativa.

L'alcaldessa, Cristina Mora, ha obert la trobada i ha agraït el "compromís" dels i les voluntàries amb la llengua i "amb el municipi per a continuar aprenent i conservant el valencià". Així mateix, ha destacat l'exposició "Valencians de l'exili", exposada al mateix saló, recordant aquells escriptors que no van poder expressar-se amb llibertat i que els seus poemes "són la música que ens acompanya ara". Precisament, la mostra ha sigut el fil conductor de l'acte, ja que diversos participants van llegir poesies en valencià d'autors exiliats. El torn de lectura l'ha obert la Tècnica de Normalització Lingüística, Pepa Benavent, i l'ha tancat el recitador quartà local Juan Manuel Martínez.

El regidor de Memòria i Cultura Democràtica, Fran Hidalgo, i el president de l'Escola Valenciana, Vicent Font, han sigut els encarregats de rebre a les persones que s'han oferit per a ser voluntaris o bé aprendre la llengua valenciana a través de la conversa. El pack d'iniciació incluyemateriales didàctics com a llibres amb lèxic, exercicis o temes dels quals es pot conversar. En aquesta iniciativa també estan els grups lingüístics de l'Escola Oficial d'Idiomes, l'Escola per a Persones Adultes del grup de conversa per a Persones Majors i del Programa Mediació Intercultural. Benavent ha agraït la labor d'implicació dels professors Ernest Novella (EOI) i Ana Rubio (EPA) per la seua col·laboració en el programa.

 

L' Ajuntament aposta per l'ensenyament del valencià amb iniciatives amb tan bona resposta com aquesta o el grup de conversa en valencià per a majors al Centre de Convivència Sant Onofre o el curs gratuït d'A1 i A2, que, un any més, compta amb llista d'espera.


 

Multimèdia