30 de gener de 2024, 12:48

L'OMIC de Quart de Poblet resol favorablement per mediació el 81% de les reclamacions tramitades

Suposa 6 punts més que en 2022, quan, a més, s'ha incrementat un 23% el nombre de reclamacions presentades
Niños puesto fruta.jpeg

L' Oficina Municipal d'Informació a les persones Consumidores (OMIC) de Quart de Poblet ha atés durant 2023 un total de 3.512 consultes, entre les quals destaquen, un any més, les dirigides al sector de la telefonia que suposen el 29%, mentre un 14% correspon al sector elèctric.

Per la seua banda, l'OMIC ha tramitat 323 reclamacions, la qual cosa suposa un increment del 23% respecte a l'any anterior. Un 81% d'aquestes reclamacions s'ha resolt favorablement mitjançant un acord de les parts a través del servei de mediació. Es tracta d'un servei gratuït al qual poden accedir totes les persones empadronades a Quart de Poblet.

Igual que ocorre amb les consultes, el 23% de les reclamacions estan relacionades amb el sector de la telefonia. El principal motiu de queixa és la mala prestació del servici i l'incompliment de les condicions que figuren en el contracte. A més de la telefonia, entre els sectors que compten amb un major nombre de reclamacions figura el sector de les asseguradores, el dels bancs i companyies financeres i el sector de l'habitatge.

L'OMIC, que depén de la Regidoria de Consum, s'encarrega també de la formació i educació a la ciutadania en aquesta matèria. S'estan desenvolupant diverses accions per a iniciar els alumnes i les alumnes de 4t d'ESO dels diferents centres escolars de Quart de Poblet en un consum responsable amb la realització de tallers i xarrades formatives. Es fa així especial incidència en el coneixement dels seus drets com a persones consumidores i en l'exercici d'estos drets amb responsabilitat, que coneguen i analitzen les necessitats reals abans d'adoptar una decisió de compra.

 

S'explica als i les estudiants, per exemple, com emplenar un full de reclamacions, recalcant la importància d'aquest tràmit, ja que és la millor manera de posar en coneixement de l'Administració una possible vulneració dels drets i deures de les persones consumidores. Es fa a través d'una dinàmica de joc per equips.

 

 

Acostar els més xicotets al Mercat Municipal

Des de l'Àrea de Consum, amb l'objectiu de començar a formar els més xicotets, també es desenvolupa un taller que té com a finalitat acostar-los al Mercat Municipal, espai històric de consum i trobada de la ciutadania. Els xiquets i xiquetes poden veure en els diferents posats els aliments i productes que consumixen, com són i com es presenten i distribuïxen, a més de conéixer la importància dels aliments frescos i saludables per a portar una dieta equilibrada.

 

En aquest taller se'ls explica la diferència entre la persona que compra i la que ven, els noms dels llocs de venda i de les persones que els regenten. S'utilitza, per a això,  una metodologia activa i motivadora, dividint l'activitat en diverses parts per a poder treballar millor amb els grups. A través de jocs i del diàleg poden interactuar amb les persones que es troben al mercat i amb els aliments i productes que s'hi poden adquirir.