31 de gener de 2024, 14:53

Quart de Poblet avança en la tolerància zero contra el frau amb formació als seus empleats públics

Acull una jornada de l'Agència Valenciana Antifrau per continuar implementant el Pla Local de mesures contra la corrupció
Jornada antifraude (6).jpeg

L' Ajuntament de Quart de Poblet ha acollit aquest dimecres la jornada "Antifrau i integritat pública" a càrrec de l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) per continuar avançant en una política de tolerància zero amb el frau i la corrupció en l'Administració, des d'una perspectiva de la prevenció. Amb esta iniciativa, organitzada de manera conjunta amb el consistori de Mislata, s'ha format a 80 empleats públics de tots dos ajuntaments per a garantir els principis de transparència i legalitat en tots els tràmits i gestions municipals i evitar els conflictes d'interessos.

És la primera vegada que dos ajuntaments col·laboren per a formar conjuntament al seu personal en matèria d'antifrau en el marc de les accions formatives de l'AVAF.

L'alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, ha obert la jornada i ha destacat “la importància de l'ètica professional per a la prevenció d'aquesta mena de conductes en les administracions públiques”. A més, ha agraït la seua presència i labor a l'equip de formació de l'AVAF.

En el si de la jornada s'ha donat a conéixer, d'una banda,  el canal intern d'informació i denúncies de Quart de Poblet, que servix com a instrument perquè aquells empleats i empleades que siguen testimonis de frau puguen comunicar-ho. El municipi compta amb un Pla de Mesures Antifrau Local, actualitzat el mes d'octubre passat.

D'altra banda, aquesta jornada ha sigut essencial per a tractar la gestió adequada dels fons Next Generation, ja que l'ordre per la qual es regula la gestió del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència exigix la redacció d'un pla antifrau, ja aprovat per la corporació municipal.

 

Polítiques públiques de prevenció del frau i la corrupció

La ponència inicial “Polítiques públiques de prevenció del frau i la corrupció”, ha sigut a càrrec del cap de Servici de Formació de l'Agència, Anselm Bodoque, qui ha advertit que a nivell estatal els indicadors de transparència estan encara per davall del que deurien. Bodoque ha destacat la importància d'aplicar polítiques de prevenció en les administracions locals. 

Per la seua banda, ha assenyalat que la Comunitat Valenciana compta amb “un dels sistemes normatius més complets d'Espanya sobre transparència i anticorrupció, per la qual cosa la labor de l'Agència València Antifrau és incidir en l'establiment de mecanismes als ajuntaments”.

 

En la jornada també s'ha abordat la cultura de la integritat pública i riscos de corrupció en l'administració local i el cicle de la lluita contra la corrupció. Un taller-debat participatiu sobre els conflictes d'interessos ha servit de tancament.

Multimèdia