2 d’abril de 2024, 13:22

Quart de Poblet commemora el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme amb activitats per visibilitzar el TEA

Els escolars han participat en activitats, com ara el contacontes "Ulls de papallona" de Daniela Meneses, mare d'un xiquet amb TEA
Consue Campos día Autismo.jpeg

L' Ajuntament de Quart de Poblet se suma a la commemoració del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, que se celebra cada any el 2 d'abril. A nivell local es donarà visibilitat a esta efemèride amb la il·luminació de color blau de la façana del consistori, el color associat al Trastorn de l'Espectre Autista (TEA).

L'alcaldessa, Cristina Mora, ha explicat que “el meu compromís personal amb les famílies ha sigut absolut des que vaig arribar al càrrec i no hem deixat de fer passos per a facilitar la conciliació, l'oci i la inclusió de les persones amb TEA en les activitats educatives i gestionades per l'Ajuntament. Continuarem treballant en esta línia perquè Quart de Poblet es caracteritze per ser un municipi solidari, inclusiu i igualitari”.

Enguany s'ha fet un pas més enllà i s'han desenvolupat una sèrie d'activitats de sensibilització, moltes d'elles en els centres educatius amb l'objectiu de fomentar les escoles inclusives en el municipi. Les sessions de contacontes han sigut organitzades per la Regidoria d'Educació per a sensibilitzar als i les escolars sobre l'Autisme. L'alumnat de tercer i quart de Primària dels centres escolars de Quart de Poblet han pogut escoltar el conte “Ulls de papallona” de Daniela Meneses, mare d'un xiquet amb TEA, qui ha interactuat amb l'alumnat per a explicar-los i conscienciar-los sobre com actua una persona autista.

D'altra banda, per al pròxim 24 d'abril la Regidoria d'Educació ha programat una tertúlia educativa sobre necessitats educatives especials en la qual s'abordarà el TEA. A més, el mes de maig es desenvoluparà un taller d'autocures per a famílies amb fills i filles amb necessitats especials.

De manera coordinada, les Regidories d'Infància, Esports i Educació han dut a terme jornades de formació especialitzada per a monitors d'escoles i campaments de Nadal, Pasqua i estiu que són inclusius per a tots els xiquets, ja que es destinen recursos específics d'atenció a l'alumnat amb perfils de Trastorn d'Espectre Autista.

 

Quart de Poblet, compromés amb les persones amb TEA

L' Ajuntament està adoptant altres mesures encaminades a facilitar la vida de les persones amb TEA.

Enguany per a la Cavalcada de Reis es va implantar una zona senyalitzada com a “espai lliure de so” amb una zona reservada al pas de la Cavalcada per l'Ajuntament i també a l'interior del consistori, on les persones amb TEA tenien l'opció d'esperar fins al pas de la cavalcada pel punt reservat.

 

D'altra banda, els Pressupostos de 2024 contemplen la creació d'un parc amb elements que per les seues característiques i dissenys són exclusius, que no excloents, per a xiquets i xiquetes amb TEA i, a més, als parcs ja existents s'estan incloent jocs pensats des de l'accessibilitat cognitiva. A més, s'està treballant a millorar la gestió de l'espai i, per tant, l'experiència de joc dels infants, fent-la més alegre i relaxada. I, per descomptat, es busca garantir la seguretat, una de les majors preocupacions de les famílies, i minimitzar les situacions d'estrés. Es tracta de convertir els espais existents en totalment inclusius.