12 de febrer de 2024, 14:48

Quart de Poblet restaura la seua Cisterna Medieval i remodela la Plaça de l'Església

L' Ajuntament invertirà 761.000 euros perquè la ciutadania puga visitar el BIC i fer la plaça 100% accesible
IMG_6083.jpg

L' Ajuntament de Quart de Poblet ha començat les obres de restauració de la Cisterna Medieval i de remodelació de la Plaça de l'Església i la converteix en un punt de trobada per a la ciutadania 100% accessible. Amb esta intervenció, tota la plaça estarà al mateix nivell. Aquestes obres, que tenen una duració d'un any, són una de les més importants de la legislatura i suposen una inversió de 761.000 euros.

La Plaça de l'Església és un dels llocs més emblemàtics i punt de trobada i celebracions. El projecte contempla crear una plataforma única sense desnivells ni barreres arquitectòniques i eliminar l'espai elevat. A més, se substituirà el paviment actual per un altre que incloga els colors de les construccions derrocades en el segle XX que ocupaven esta zona. Finalment, s'augmentarà l'arbratge, que passarà de tindre dos exemplars a dotze, per a millorar l'entorn visual urbà i fer-la més sostenible.
La Cisterna, que és considerada Bé de Rellevància Cultural, serà centre d'interpretació i museístic, i recrearà així el seu ús amb una làmina d'aigua i elements audiovisuals que contextualitzen la seua funció dins dels espais hidràulics del municipi. Per a respectar les seues característiques originals, s'ha optat per una intervenció no invasiva basada en estudis arqueològics. La instal·lació comptarà amb una passarel·la des de la qual es podrà contemplar la làmina i tres projectors LED ajudaran a entendre la funció i història d'este espai a través de la reproducció d'imatges, textos i vídeos sobre les parets. Tota la informació estarà disponible en braille per a les persones amb discapacitat visual, i, a través d'un QR, es podrà accedir a una informació més exhaustiva de la Cisterna.
Amb aquest projecte també es pretén donar resposta als interrogants que existixen sobre la datació d'este immoble i les seues diferents fases constructives ja que no existix quòrum sobre el seu origen, que es podria determinar en el segle XI o el XIV. D'esta manera, el públic tindrà una idea més precisa de la història de la Cisterna i transportar-se al passat a través de la il·luminació, la projecció de les llums reflectides en la superfície de l'aigua o el so de l'aigua caient-hi. A causa de la importància patrimonial d'aquesta iniciativa, el consistori ha sol·licitat que la mateixa siga inclosa en la línia d'ajudes procedents del Pla de Resiliència dels fons Next Generation
La Cisterna es troba en el cor del nucli urbà i gaudix de gran popularitat en el municipi. Es tracta d'un depòsit subterrani d'aigües, que s'omplia una vegada a l'any mitjançant l'aportació d'aigua del Túria proporcionat per un brazal derivat de la Séquia de Quart. L'objectiu d'aquest depòsit era proveir als veïns i veïnes de Quart de Poblet i tardava a omplir-se entre 8 i 10 hores. L' aigua ací recollida era destinada a l'ús i proveïment comunitari del veïnat.
Encara que popularment se'l coneix com a “Cisterna Àrab”, res assegura que la seua fundació es donara durant el període andalusí. Els últims sondatges arqueològics realitzats en 2018 i 2020 han intentat llançar llum sobre la cronologia de la Cisterna encara que la principal dificultat es troba en l'absència de documentació d'arxiu que acredite qualsevol hipòtesi. Els arqueòlegs la situen en un moment entre els segles XV-XVI, pròxima a altres referències que situen la construcció entre els segles XIII-XIV. A més, les reformes i reparacions que va necessitar al llarg dels segles no ajuden en la investigació.


Aquest BIC té dos parts diferenciades: l'espai per a l'emmagatzematge de l'aigua, i una escala per a accedir a aquest. En 1981, després de dècades en desús en entrar en funcionament la xarxa d'aigua potable, l'Ajuntament adquireix aquesta Cisterna i l'habilita com a espai per a activitats culturals. La Cisterna es va declarar en 1981 "Monument Historicoartístic", que avui es coneix com a “Bé d'Interés Cultural” (BIC), la màxima figura de protecció dins de la normativa del nostre país. 

 

Multimèdia