Plaza País Valencià, 1, Quart de Poblet (46930), València

Quart de Poblet consolida el seu model d'urbanisme contra el canvi climàtic en la recta final de l'EDUSI

La implantació del projecte ha permés reduri la contaminació i la petjada de carboni
_MG_1979.jpg

Quart de Poblet és un municipi pioner en la implantació del model de neutralitat climàtica per a frenar el canvi climàtic a través d'un desenvolupament urbà respectuós al 100% amb el medi ambient. En aquest sentit, els projectes inclosos en l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat, EDUSI, s'han implementat per a afavorir la transició ecològica sense impacte algun sobre el clima, així com altres iniciatives municipals per a afavorir l'estalvi energètic.

L'EDUSI, cofinançada al 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER, arriba a la seua recta final i s'ha fonamentat en Objectius Temàtics com la transició cap a una economia baixa en carboni en tots els sectors i l'eficiència energètica i dels recursos; el fiançament de la mobilitat urbana sostenible i la conservació del medi ambient.

La reducció d'emissions de CO₂ a l'atmosfera és una mesura bàsica per a frenar el calfament global. Per a aconseguir aquesta fi, l'EDUSI ha impulsat accions per a disminuir el trànsit rodat pel municipi com l'aparcament dissuasiu Balcó del Túria i la col·locació de sensors intel·ligents d'estacionament lliures en diversos carrers. Amb aquests projectes, les persones conductores disposen d'espais per a deixar els seus vehicles sense necessitat de recórrer el nucli urbà i, a més, s'estalvia temps al volant de cerca de pàrquing, la qual cosa redueix la petjada de carboni.

Així mateix, la remodelació del barri Riu Túria, amb la reurbanització dels vials Trafalgar, Villalba de Lugo, Crescencio Rodilla o Sagunt ha promogut els desplaçaments a peu amb l'ampliació de voreres, la creació d'espais agradables i de trobada ciutadana, així com l'augment de les zones verdes. En aquest sentit, l'aposta de noves zones amb vegetació contribueix a la preservació del medi ambient, ja que l'arbratge absorbeix CO₂.

Quant a l'eficiència energètica, la remodelació de carrers ha comportat la substitució de lluminàries per llums led de baix consum, que també s'implanten en els nous desenvolupaments urbanístics. D'altra banda, Balcó del Túria compta amb panells fotovoltaics que proveeixen a la infraestructura d'una manera neta i sostenible, sense impacte climàtic.

Quant a renovables, l'Ajuntament està fomentat el seu ús a nivell particular amb les oficines d'informació per a rehabilitar l'habitatge i fer-la més sostenible i aconseguir l'eficiència energètica en la llar. Així mateix, està preparant una campanya per a fomentar les comunitats energètiques locals entre ciutadania, pimes i comerços.

Finalment, el projecte Smart City, Ciutat Intel·ligent Sostenible, planteja la implantació de tecnologia per a controlar a distància serveis municipals com el reg o la il·luminació, amb la qual es podrà saber a temps real les incidències que sorgisquen i solucionar-les a l'instant. D'aquesta manera, es gestionaran els recursos d'una manera eficient i sostenible.