28 de novembre de 2023, 12:14
Quart de Poblet executa l'Edusi al 100% i es consolida com a referent europeu en gestió de projectes
Quart de Poblet afronta la recta final de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI) fregant el 100% de l'execució. L' Ajuntament ha impulsat els últims serrells durant aquest any per tindre completats tots els projectes a final de 2023. En total, el consistori ha invertit prop de 10 milions d'euros, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), ha aportat el 50%, cinc milions, en el marc del Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya (POPE) 2014-2020.
En aquest sentit, el municipi ha culminat la reurbanització del barri Riu Túria amb la conversió en zona de vianants del carrer Castelló i la millora de l'accessibilitat de Tribunal de les Aigües, per la qual cosa ha finalitzat el 100% de les obres previstes en l'estratègia. Aquestes actuacions s'inscriuen en l'objectiu temàtic de l'EDUSI "Conservar i protegir el medi ambient", amb el qual es busca millorar l'entorn urbà i reduir la contaminació. Per a això, s'ha reduït el trànsit rodat, potenciat els desplaçaments a peu, plantat vegetació i millorat l'accessibilitat. Tot això redunda en una disminució de les emissions contaminants a l'atmosfera.
Seguint la mateixa línia, enguany l'Ajuntament també ha posat en marxa l'aparcament dissuasiu gratuït del carrer Tribunal de les Aigües i la seua plaça pública en la superfície. D'esta manera, es redueix de manera sensible el trànsit pel barri, ja que els veïns i veïnes disposen d'estacionament sense haver de donar voltes amb el cotxe fins a trobar un lloc per a aparcar. A més, en situar-se en la perifèria, però prou prop del nucli urbà, permet als usuaris i usuàries deixar el vehicle i acudir al seu destí a peu.
Així mateix, eixe mateix districte, en el qual s'han invertit prop de 2,5 milions d'euros s'han impulsat actuacions encaminades a potenciar el parc natural del Riu Túria i integrar-lo com a part més d'aquest. En este sentit, gràcies a EDUSI s'han habilitat dues entrades accessibles i adequades al llit: la rampa del carrer Paterna i el parc Porta del Túria. Aquests dos projectes han transformat dues zones degradades i sense ús per oferir itineraris ciclopedestres a l'entorn natural.
Altres actuacions
No obstant això, l'estratègia abasta una àmplia visió transformadora cap a una economia baixa en carboni, sostenible i avantguardista, ja que s'han fet realitat projectes com el centre d'intercanvi generacional Trenquem Barreres, la pista de skate o la rehabilitació de l'antiga estació de Renfe. Tots s'han executat segons els paràmetres dels plans FEDER, com ara l'ús de materials reciclats i reciclables; o la preferència per sistemes i tecnologies de baix consum i alta eficiència energètica per a optimitzar els recursos i reduir al màxim la despesa energètica i consolidar el model de localitat respectuosa amb el medi ambient i sostenible.
Cal destacar que Quart de Poblet ha sigut pioner en la creació d'un museu totalment en línia: el Museu Virtual. Aquesta col·lecció museogràfica permanent del patrimoni local suma més de 74.000 visites i, a més, d'usuaris i usuàries d'altres països com els Estats Units o Mèxic.
També ha accelerat la implementació de la modernització de l'administració electrònica per a acostar-la a la ciutadania amb la nova web municipal i els tutorials per al seu maneig, o el nou sistema de gestió de cues de l'Oficina d'Atenció Ciutadana.
A més, la Direcció General de Fons Europeus, dependent del Ministeri d'Hisenda, ha validat les 10 actuacions considerades com a Bones Pràctiques en matèria de comunicació durant la seua execució. No en va, la remodelació dels carrers Trafalgar i Villalba de Lugo, va ser considerada la Millor Bona Pràctica d'Espanya.
Impuls definitiu
Malgrat que la pandèmia va suposar una disminució en el nivell d'execució, ja que durant 2020 es va poder materialitzar un 6% de l'estratègia, en 2021 i, sobretot en 2022, la implementació de la mateixa s'accelerà de manera notable. En 2021, es va executar un 19% de l'EDUSI amb una inversió de més de 1,77 milions d'euros, mentre que en 2022 es va sumar un 27%, amb un pressupost executat superior als 2,6 milions. Amb tot, l'any passat es va tancar l'exercici amb una execució global del 85% des de 2017.
En el que queda d'any, s'estan completant accions com el projecte "Turisme QdP: Recursos digitals basats en el patrimoni orientats al turisme", amb el qual s'aprofundirà en la història local i béns patrimonials a través de noves tecnologies com la realitat virtual i les recreacions.
Quart és Europa
A més de les iniciatives que s'han pogut realitzar gràcies a l'EDUSI, l'Ajuntament, a través de l'àrea Quart és Europa, realitza molts altres projectes. És més, la localitat va ser pionera a crear un departament dedicat a la gestió de fons europeus. Alguns dels projectes que estan realitzant-se en estos moments són de gran importància i es fan al costat d'altres socis. És el cas de Cities 2030. que crea sistemes alimentaris resilients i sostenibles amb l'objectiu de transforma i reestructurar transformació la forma en què els sistemes produeixen, transporten i subministren, reciclen i reutilitzen els aliments. Tot això mitjançant estructures d'innovació social centrades en el ciutadà i reunint les ciutats i regions, els consumidors, el teixit empresarial del sector alimentari, la societat civil, startups prometedores, universitats, etc. Cities2030 és un projecte europeu finançat pel programa Horizonte2020, el major programa d'investigació i innovació a la Unió Europea. Este projecte, coordinat per la Universitat Ca'Foscari de Venècia i en el qual participa l'Ajuntament de Quart de Poblet com a soci.
Agents de coexistència i govern obert és un projecte que intenta aconseguir uns funcionaris formats, amb aptituds i actituds adequades i unes millors estructures organitzatives fomentant la innovació dels serveis públics. Aquest projecte s'engloba dins del programa URBACT i està cofinançat en un 70% pel FEDER i té una duració de 2 anys i mig, comptant amb un pressupost de 850.000€. En ell, participen, a més de l'Ajuntament de Quart de Poblet altres 7 municipis més dels països de Bèlgica, Polònia, Letònia, Hongria, Eslovàquia, Dinamarca i Països Baixos, i un govern regional de Romania.
ENFEM oferirà oportunitats de formació a les dones Nacionals de Tercers Països (NTP) en els àmbits de l'aprenentatge d'idiomes, els drets laborals i les aptituds empresarials, i al mateix temps es dedicarà a sensibilitzar als agents locals i als ciutadans sobre els beneficis i l'impacte positiu de l'eliminació de les barreres existents per a la inclusió de les dones NTP en el mercat laboral.
Raise the BAR: Becoming Anti-Racist Schools té com a objectiu promoure la preparació de les escoles i el desenvolupament professional dels professors per a augmentar la qualitat de l'educació global a les escoles i la formació dels professors mitjançant metodologies i pràctiques pedagògiques innovadores antiracistes, així com, promoure l'antiracisme i la ciutadania activa entre els estudiants, oferir recomanacions a les escoles i als directors escolars sobre l'educació global antiracista.
El projecte DIGIWAY es dirigeix a dones en risc d'exclusió del mercat laboral, incloses les aturades, o les que tornen (o estan disposades a tornar) a treballar després d'una interrupció de les seues carreres, amb l'objectiu d'empoderar-les a través d'un aprenentatge innovador que fomente la seua transició a les ocupacions digitals d'alta remuneració i alta qualificació. El projecte permetrà identificar models a seguir en l'àmbit digital amb l'objectiu que servisquen d'inspiració i exemple per a altres dones.
Activism Agaisnt Ableism té com a principal objectiu principal objectiu fer costat als joves ciutadans europeus amb discapacitat perquè promoguen la seua participació social i política en temes relacionats amb la discapacitat i la capacitat a través de l'activisme. Pretén fomentar la conscienciació social i l'apoderament dels ciutadans amb discapacitat perquè puguen expressar les seues necessitats i contribuir a l'elaboració de polítiques en aquest àmbit.
El "Green Deal" de la UE intenta afrontar els reptes actuals relacionats amb el clima i el medi ambient. És un conjunt de propostes que tenen en compte tots els aspectes de la nostra vida i combina la investigació científica, la governança, els recursos financers i el compromís dels ciutadans per a lluitar contra la crisi climàtica.
A més, hi ha dos experts en gestió de projectes dedicats a ajudar la ciutadania, empreses i la pròpia administració a buscar i gestionar ajudes com, per exemple, rehabilitació d'habitatges i eficiència energètica.