Manifest en memòria de les víctimes del nazisme

Molts holocaustos van edificar el gran holocaust
Europeana.eu-270-resource_document_jhm_museum_M011992-6962b6adc433b42e6bbc0749a589a8ea.jpeg

El 27 de gener es commemora l'aniversari de l'alliberament del camp de concentració i extermini nazi alemany d'Auschwitz-Birkenau per les tropes soviètiques en 1945, en el marc de la Gran Guerra Pàtria o Segona Guerra Mundial. En 2005, l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar oficialment esta data com el Dia Internacional de Commemoració en memòria de les víctimes de l'Holocaust.

Ja han transcorregut 79 anys, des de les enormes atrocitats realitzades per ésser humà contra l'ésser humà i de la maquinària de maldat institucionalitzada de l'III Reich, que, en l'actualitat, per als homes de bé, senzillament, s'escapa de l'enteniment.

La commemoració de l'Holocaust nazi afecta al poble jueu que va patir el despietat intent d'extermini, però no sols al poble jueu. Molts holocaustos van edificar el Gran Holocaust. També van ser víctimes les ètnies romaní i sinti, els discapacitats i els homosexuals, els opositors polítics i socials al règim d'Hitler, i els exiliats espanyols i valencians.

Milers d'exiliats que van ser també víctimes del colp d'estat contra el Govern constitucional, de la Guerra d'Espanya 1936-39, i dels camps de concentració del sud de França i nord d'Àfrica, des dels quals van ser deportats als camps d'extermini nazis situats a Alemanya, Àustria, Txecoslovàquia, França i Polònia.

Les víctimes de nazisme no sols van ser els homes i dones assassinats en els camps d'extermini, sinó aquells altres que van treballar com a persones esclaves en empreses o en domicilis d'alts càrrecs del règim nazi. L'estudi de llistats ens comunica noms d'espanyols, de valencians, explotats fins a l'infinit i amb un esdevenir que conduïa irremeiablement a l'oblit i a la mort. Molts van ser assassinats, i els supervivents, apàtrides per decisió de Franco, no van poder tornar als seus pobles i ciutats.

El sistema de convivència democràtica és, com tot el realment valuós, fràgil, i cal atendre'l i cuidar-lo tots els dies. La perversió democràtica consistix en la posada en marxa de mecanismes i aliances des de dins i des de fora del sistema per a acabar amb ell. La desinformació, les construccions de realitats virtuals falses, la normalització social d'actituds rebutjables (racisme, violència de gènere, homofòbia ...), i el negacionisme de qualsevol tipus (des de l'Holocaust al canvi climàtic) són manifestacions visibles de l'atac a la convivència democràtica.

La Memòria monstruosa de l'Holocaust ens obliga a continuar amb la defensa dels Drets Humans. Commemorar esta data en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust és una forma eficaç de protegir la Democràcia i els Drets Humans enfront de qualsevol tipus de dictadures i autoritarismes siguen del signe que siguen.

La Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) té entre els seus fins el desenvolupament i consolidació de l'esperit europeu i democràtic en l'àmbit local, i s'ha compromés amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, establits per l'Assemblea General de l'ONU, els objectius de la qual 16 i 17 estan íntegrament dedicats a la promoció de les aliances necessàries per al Desenvolupament Sostenible, proposant entre altres la Promoció de la cultura de Pau i de la diplomàcia de ciutats.

Amb motiu del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de la Víctimes de l'Holocaust i la Prevenció dels Crims contra la Humanitat, el 27 de Gener de 2024, l´FVMP fa pública la necessitat d'aprofundir en l'Educació, la Memòria i la Investigació sobre l'Holocaust, que, com reconeix la UNESCO, és tasca essencial per a fomentar l'observació dels Drets Humans, les llibertats fonamentals i els valors de tolerància i respecte mutu.

La Xarxa de Municipis per a la posada en valor de la Memòria Històrica (XARXA MEMÒRIA), impulsada per l´FVMP, d'acord amb la commemoració el 27 de gener de 2024 del Dia Internacional de l'Holocaust, considera essencial:  

  • Donar a conéixer el passat. Posar cara a les víctimes, repensar-les i honrar-les. Transmetre a noves generacions i per a coneixement públic el dolor infinit, el neguit, la mort i la desraó de la barbàrie.
  • Vigilar el present. Mantindre una posició activa i bel·ligerant en la defensa dels valors i de la convivència democràtica. 
  • Actuar cap al futur. Fomentar l'Educació, la Formació i la Cultura de la convivència creativa en Pau i Llibertat.

Per això, entén imprescindible el treball conjunt plenament col·laboratiu dels Governs (Govern de l'Estat, Consell de la Generalitat, Governs locals i provincials) i de la Societat Civil valenciana, encarnada pels col·lectius ciutadans.

I proposa als Governs Locals l'impuls d'actuacions dirigides a la sensibilització i conscienciació ciutadana sobre l'Holocaust i la necessitat del concurs de tots i totes en la construcció d'una societat democràtica.

València, 27 de gener de 2024

 

Imatge: [concentratiekamp] por Tailleur, Max (1909-1990) - Jewish Historical Museum, Netherlands - Public Domain.
https://www.europeana.eu/item/270/resource_document_jhm_museum_M011992