C/ María Zambrano, 1, Quart de Poblet (46930), València
Centre Social Intergeneracional Trenquem Barreres

Quart de Poblet estrena el Jardí dels Sentits al Centre de Tipologia Mixta, dissenyat per Karin Palmlöf, pionera a Espanya en jardineria terapèutica

120 persones s'han beneficiat del "Servei Unitat de la Memòria" de l'Ajuntament de Quart de Poblet en l'últim any
foto jardín alzheimer.jpg

L' Ajuntament de Quart de Poblet ha posat en marxa, coincidint amb el Dia Mundial de l'Alzheimer, el Jardí dels Sentits al Centre de Tipologia Mixta de Quart de Poblet. Es tracta d'un jardí terapèutic dissenyat per Karin Palmlöf, presidenta de l'Associació Espanyola d'Horticultura i Jardineria Social i Terapèutica (ASHJST)i pionera a Espanya en jardineria terapèutica.

L'alcaldessa, Cristina Mora, juntament amb la regidora de Serveis Socials, Llum Moral, el coordinador de centres de GESMED, Tomás Martínez i la directora del centre, María Rodríguez, ha acompanyat la dissenyadora i els residents durant la visita a aquest lloc pensat per a millorar la salut física i mental de les persones. El recorregut s'ha realitzat a través d'un camí en el qual s'han establit diferents parades, entre les quals destaca una zona per a treballar els sentits a través de plantes aromàtiques, una altra per a desenvolupar activitats de tipus físic, com per exemple un monticle amb una escala per a pujar i baixar. Completa el camí un espai amb diferents textures en el sòl que servirà per a desenvolupar el sentit del tacte i també s'ha instal·lat una font per a reforçar el sentit de l'oïda, a més d'un hort.

Mora ha reafirmat el compromís de l'Ajuntament amb les persones del municipi que pateixen Alzheimer i els seus familiars i ha recordat que Quart de Poblet forma part de la xarxa de ciutats solidàries amb l'Alzheimer de la Confederació Espanyola d'Associacions de Familiars i Personal amb Alzheimer (CEAFA) des de fa deu anys.

“El nostre compromís amb els malalts d'Alzheimer i els seus familiars és indestructible. L' Ajuntament és el seu aliat per a contribuir, en la mesura que siga possible, a millorar la qualitat de vida i el benestar, no sols dels qui pateixen aquesta terrible malaltia, sinó també dels seus sers estimats i cuidadors. Mai se'ns ha d'oblidar que cal cuidar al cuidador”, ha assenyalat Mora.

En finalitzar el recorregut, la dissenyadora del Jardí dels Sentits, Karin Palmlöf, ha impartit un curs de formació als professionals del Centre de Tipologia Mixta sobre com utilitzar el jardí i les diferents teràpies.


120 persones ateses pel Servei Unitat de la Memòria

La col·laboració i el suport de l'Ajuntament de Quart de Poblet en la cerca de noves maneres de millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen Alzheimer i els seus familiars es duu a terme a través del Servei Unitat de la Memòria, dependent de la Regidoria de Persones Majors, que ha atés 120 persones durant l'últim curs 2022-2023.

El Servei Unitat de la Memòria desenvolupa 4 tallers d'entrenament de la memòria, estimulació cognitiva per a persones amb deterioració cognitiva entre lleu i moderat, i entre moderat i greu. A més,hi ha un taller de suport a familiars i/o cuidadors de malalts d'Alzheimer i altres demències, en el qual es contribueix a conéixer i comprendre la malaltia.En els dos tallers d'estimulació cognitiva han participat 40 persones durant l'últim curs. Es desenvolupen dos dies per setmana al Centre Trenquem Barreres i al Centre de Convivència Sant Onofre. Aquests tallers persegueixen, entre altres objectius, fer més lenta la progressió de la deterioració cognitiva, restaurar les habilitats cognitives en desús, partint de les funcions intel·lectuals que es conserven i millorar l'estat funcional de la personal. Es tracta d'ajudar-los a mantindre l'autonomia i optimitzar així la qualitat de vida d'aquestes persones.