C/ María Zambrano, 1, Quart de Poblet (46930), València
Centre Social Intergeneracional Trenquem Barreres

Quart de Poblet visibilitza la bretxa salarial a través d'un experiment social amb persones majors

És un dels 4 municipis de la Comunitat Valenciana que han participat en el projecte de Jovesólides "La Finestreta Indiscreta"
Jovesólides .jpg

Quart de Poblet ha finalitzat la seua participació en el projecte de l'organització Jovesólides “La Finestreta Indiscreta”, en el qual un grup de persones majors ha reflexionat sobre la igualtat de gènere en edats madures.

S'han plantejat preguntes en la línia de “Com reaccionaria si per fer el mateix treball obtinguera menys recompensa?” per a visibilitzar com se senten les dones en rebre menor salari per igual esforç. En l'experiment, dones i homes han participat en l'elaboració d'un puzle. La contraprestació per este treball és molt diferent segons el sexe. Als homes se'ls ha donat una cistella amb tres taronges,  mentre que a les dones se'ls ha recompensat amb tan sols una taronja. Aquest fet ha causat una gran sorpresa entre els i les participants sense adonar-se que això reflectix el que ocorre diàriament en la societat. Les dones arriben a cobrar un 28,1% menys que els homes pel mateix treball, la qual cosa suposa 47 dies de treball gratuït a l'any.

Esta iniciativa s'ha compartit a través d'un vídeo que s'ha projectat en l'última sessió del projecte "La Finestreta Indiscreta". En la trobada final, que ha comptat amb la participació de 45 majors, s'ha abordat la igualtat com un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU.

Quart de Poblet és un dels quatre municipis de tota la Comunitat Valenciana en els quals s'ha desenvolupat esta iniciativa relacionada amb els ODS, triant l'objectiu relacionat amb la igualtat per a la seua promoció també en persones majors. El projecte ha comptat amb la col·laboració de la Regidoria de Persones Majors.

L'alcaldessa, Cristina Mora, ha agraït la implicació de les persones majors quarteras en el projecte i la seua lluita a favor de la igualtat, i ha destacat que encara queda treball per fer per tal d'acabar amb la bretxa salarial.

Per la seua banda, la regidora de Persones Majors i Serveis Socials, Llum Moral, ha ressaltat que des del municipi s'està treballant en el IV Pla Municipal d'Igualtat, i s'han d'aplicar "polítiques transversals en totes les àrees" per a accelerar la igualtat plena, amb accions com els projectes coeducatius amb les AMPAS, la promoció de l'esport femení, la programació cultural amb presència de dones artistes o la visibilització de referents en la ciència, entre altres.

 

 

El testimoniatge de les persones participants

En l'acte de clausura de la iniciativa, dos de les persones participants, Amparo Campos i Pepe Piqueras, han explicat com es van sentir en rebre recompenses diferents per un mateix treball. Piqueras ha destacat com en la seua època laboral no hi havia dones en mecànica i com s'han anat incorporant al seu sector, mentre que Campos ha posat en relleu com les dones han assumit el paper de cura de la llar i de la resta de la família "perquè és el que s'ensenyava". Això ha derivat, segons ha explicat una representant del Grup de Dones Empoderades de la Casa de la Dona, Mª Carmen Aliaga, en una diferència en la quantia de les pensions, ja que han pogut cotitzar menys o fins i tot fora de casa no se'ls donava d'alta en la Seguretat Social.

Aquesta sessió final ha complementat el seminari sobre igualtat i els ODS en el qual van participar 21 persones majors de Quart de Poblet per aprendre més sobre aquests objectius i, especialment, sobre els comportaments i costums sexistes que es donen en edats més avançades.

 

El projecte compta amb el finançament de la Generalitat Valenciana, Caixa Popular i la Coordinadora Valenciana d'ONGD