Carrer Reverendo Padre José Palacios, 1, Quart de Poblet (46930), València
Edifici L'Estació. Horari (excepte amb visites guiades): - Divendres de 17:00 a 20:00 - Dissabtes de 10:00 a 14:00

Depòsit de Baixa Pressió

Depósitoaguaruta_NoticiaAmpliada.jpg
El depòsit d'aigües situat en el terme de Quart de Poblet pertany a la Ciutat de València i va ser construït en el segle XIX . Actualment, forma part de xarxa de baixa pressió per al reg de jardins de la capital. El depòsit d'aigua està format per dos cossos rectangulars amb capacitat per a 900 m³ .Destaquen els murs perimetrals de rajola amb sòcols, cornises i cantoneres. Les façanes compten amb 6 fornícules que serveixen de sobreeixidors .

Temps arrere, els habitants de València prenien l'aigua de pous i de la séquia de Rovella per al seu consum, però va haver-hi un brot de còlera que va afectar la població pel consum d'aquestes aigües.

Per a solucionar aquest problema, es va crear un nou sistema de potabilització d'aigües. L'aigua era presa de la presa de l'assut de la séquia de Montcada, després filtrada i, després d'això, arribava al depòsit on actualment es troba el Museu d'Història de València, entre Mislata i València.

Amb el creixement de la població, l'aigua i la pressió eren insuficients per al proveïment i en 1885 es va decidir construir el depòsit de Quart de Poblet, de rajola massissa, per a així poder proveir a aqueixa crescuda de la població.

En 1890 van acabar les obres d'aquest depòsit, coincidint amb un altre brot de còlera, ja que, malgrat aquesta nova construcció, la pressió continuava sent insuficient i els ciutadans continuaven utilitzant els seus propis pous amb aigües no aptes per al seu consum.

Aquest edifici només es pot visitar a través de la Ruta de l'Aigua que organitza Turisme Quart de Poblet,