12 de juny de 2024, 21:11

Quart de Poblet tanca l'Estratègia d'EDUSI amb la celebració d'un Congrés Nacional

Comptarà amb la participació del Secretari d'Estat de Política Territorial, Arcadi España i servirà per a avançar la nova Estratègia EDTI
WhatsApp Image 2024-06-12 at 13.50.15.jpeg

L' Ajuntament de Quart de Poblet ha posat en marxa una campanya informativa per donar a conéixer als veïns i veïnes de Quart de Poblet els projectes que s'han executat en el municipi en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI). La campanya finalitzarà el 27 de juny amb la celebració d'un Congrés Nacional en el qual ciutats de diferents zones d'Espanya posaran en comú les seues actuacions i bones pràctiques en matèria de desenvolupament sostenible i les seues experiències a l'hora de gestionar fons europeus.

L'alcaldessa, Cristina Mora, ha assenyalat que “estem molt satisfets perquè ens trobem entre les poques localitats d'Europa que hem sigut capaces d'arribar a un nivell d'execució del 100% dels Fons FEDER per a l'EDUSI, la qual cosa ens anima a continuar treballant en la mateixa línia”. Mora ha afegit que “per aquest motiu volem tancar l'EDUSI amb la celebració d'un congrés que servirà per a fer balanç, però també per a avançar detalls de la qual serà la nova Estratègia EDTI, i el nou període d'inversions del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i del Fons de Cohesió”.

El nou període d'inversions tindrà un enfocament més adaptat al desenvolupament regional per a consolidar una Europa més intel·ligent, més ecològica i lliure de carboni, més social i més pròxima als ciutadans, que recolze estratègies de creixement de gestió local i que contribuïsca a un desenvolupament urbà sostenible. Per a això, també es tindrà en compte l'opinió de la ciutadania a l'hora de desenvolupar aquells projectes més adequats a les seues necessitats.

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, àrea encarregada d'implementar l'EDUSI, Bartolomé Nofuentes, ha indicat que “ha sigut clau el fet de tindre una estratègia molt definida de model i el procés de participació real de la ciutadania a través dels diferents consells municipals. A més, la resta de projectes europeus estan dins de l'estratègia global en la qual ha jugat un paper molt important l'EDUSI”.

Precisament, la campanya de difusió de la implementació de l'EDUSI local s'ha iniciat amb l'objectiu d'informar la ciutadania, però també amb la finalitat de començar a prendre el pols del carrer i poder dissenyar les futures actuacions d'acord amb allò que els veïns i veïnes consideren prioritàries.

La primera carpa informativa s'ha instal·lat en un punt estratègic del municipi, coincidint aquest dimecres amb el mercat ambulant ambulant, per  oferir informació detallada de totes les accions a través de fullets i marxandatge. Així mateix, s'ha elaborat un vídeo resumeixen informatiu de tot l'executat que s'ha començat a divulgar en xarxes socials i actes públics.

 

Quart de Poblet, premi a la Millor Bona Pràctica d'Espanya
Quart de Poblet ha sigut un dels municipis pioners a nivell nacional a l'hora d'implementar la seua EDUSI en aconseguir executar el 100% dels projectes. A més, les 10 actuacions proposades com a Bones Pràctiques han obtingut el beneplàcit de Brussel·les i, una d'elles, la reurbanització del carrer Trafalgar i l'avinguda Villalba de Lugo, ha obtingut el premi a la Millor Bona Pràctica d'Espanya 2020. La inversió ha sigut de 10 milions d'euros, dels quals el 50% procedix de Fons FEDER.

L' EDUSI ha permés la implementació d'actuacions que han promogut la sostenibilitat, l'accessibilitat i l'impuls de les noves tecnologies. Destaca la construcció de Balcó del Túria, que inclou un aparcament gratuït de 222 places i una àgora per als vianants en la superfície. L'estacionament està situat en el barri Riu Túria, que ha sigut objecte de remodelació amb carrers completament renovats , com ara Trafalgar o Villalba de Lugo. El districte compta amb voreres més àmplies, zones de descans i més vegetació, la qual cosa ha promogut la mobilitat per als vianants i s'ha retornat l'espai públic a la ciutadania, reduint el trànsit rodat i la contaminació. A més, aquest barri ha recuperat la connexió i la seua integració amb el parc natural del Túria, amb entrades accessibles al mateix com la rampa del carrer Paterna o el parc del carrer Mestre Descals. 

D'altra banda, s'ha habilitat el Centre Social Intergeneracional “Trenquem Barreres”, un espai en el qual es realitzen activitats socioculturals sobretot per a les persones majors i s'ha construït una pista de skate que és un referent a nivell autonòmic per als aficionats a aquest esport.

L' EDUSI també s'ha centrat en la recuperació del patrimoni amb projectes tan pioners com el Museu Virtual. Es tracta d'una col·lecció museogràfica en línia amb més de 2.000 objectes i 4.000 fotografies del fons patrimonial local. A més, s'ha rehabilitat l'antiga estació de Renfe, que acull exposicions i és centre de recepció de visitants. 

Entre altres accions destacades, figura la creació d'una nova pàgina web municipal, el llançament d'una aplicació per a turisme o els programes de formació i inserció laboral. 
 


Els projectes més destacats es poden consultar en el següent enllaç: https://quartdepoblet.es/actualidad/noticia/l-edusi-invertix-10-milions-d-euros-a-millorar-quart-de-poblet?locale=es