Calle Joanot Martorell, 40, Quart de Poblet (46930), València
L - V 9.00 - 14.00

Quart de Poblet dona les claus per a entendre i acompanyar a menors amb altes capacitats

foto 040425Quart de Poblet da las claves para identificar y acompañar a menores con altas capacidades  (1).jpg

Quart de Poblet dona les claus per a entendre i acompanyar a menors amb altes capacitats

 

  • La tertúlia educativa organitzada per l'Ajuntament confirma que s'identifiquen el doble de xiquets que de xiquetes per culpa dels estereotips de gènere
  • Els experts destaquen la importància del desenvolupament socioemocional enfront de la dimensió intel·lectual

 

Quart de Poblet, 7 d'abril de 2025

 

Sentir, viure i conviure amb altes capacitats. Eixe és el títol de la Tertúlia Educativa organitzada per l'àrea d'Educació de l'Ajuntament de Quart de Poblet que ha donat les claus perquè pares i docents sàpien identificar, acompanyar i atendre les necessitats educatives especials de menors amb altes capacitats. Alguns estudis assenyalen que el 10% de la població té altes capacitats, però en els centres educatius, la seua detecció no arriba a l'1%. Això es deu a diversos motius, segons han assenyalat els experts que han acudit a la tertúlia. Per exemple, hi ha una dificultat afegida amb la doble excepcionalitat quan els menors presenten algun signe o estan diagnosticats amb Trastorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat o Trastorn de l'Espectre autista.

 

Biaix de gènere

 

Una altra dificultat en la identificació de les altes capacitats és pertànyer al sexe femení. Segons dades del Ministeri d'Educació, només un 36% de xiquetes són detectades enfront del 64% de xiquets.

El biaix de gènere en les altes capacitats atribueix els assoliments excepcionals de les dones al seu esforç i no a la seua pròpia capacitat o intel·lecte. És a dir, es dona per fet que les xiquetes són més treballadores i obtenen millors resultats pel seu sexe i no perquè tinguen altes capacitats.

Cristina Bonet, psicòloga i col·laboradora d’AVAST, Associació Valenciana de Suport a les Altes Capacitats, assenyala que “algunes persones pensen que les xiquetes són treballadores i els xiquets llestos. Esta creença pot emmascarar la detecció de les altes capacitats en xiques, restringint així la possibilitat d'oferir recursos educatius”.

 

Un altre error comú és relacionar alta capacitat amb bones notes i alt rendiment, quan en molts casos no és així. També hi ha famílies que reconeixen en les seues filles i fills conductes, vocabulari o maneres de pensar, diferents d'altres xiquetes i xiquets i acudeixen al centre dels seus fills sol·licitant que se'ls avalue.

 

Una situació que s'està donant amb molta freqüència en els últims anys és que molts pares i mares estan sent avaluats d'adults en sentir-se reconeguts en els seus fills i filles.

 

El següent pas al qual s'enfronten les famílies quan el menor ja ha sigut avaluat i detecten que tenen altes capacitats és saber com organitzar-se. Irene Pérez ha comptat la seua experiència en primera persona i la importància de conéixer els recursos amb els quals compten. Per exemple, els tallers que organitza AVAST responen a les inquietuds que este alumnat sol tindre com a robòtica, informàtica… A més, és una oportunitat estupenda perquè es pot acudir en família.

 

La tertúlia, a la qual han acudit més de 50 persones, ha despertat gran interés entre les famílies i el professorat de diversos centres educatius del municipi. Nuria Martínez, directora de l'IES Riu Túria ha manifestat que, “encara que l'educació secundària té gran complexitat, des del seu centre ja han començat a sensibilitzar al professorat i estan valorant la possibilitat d'adherir-se al programa Connectats que promou el desenvolupament del talent de tot l'alumnat en els centres educatius i l'atenció d'altes capacitats.

 

Una altra de les expertes que han oferit la seua experiència en la Tertúlia Educativa ha sigut Susana Alzadosa, orientadora del CEIP Molí d'Animeta, qui ha assenyalat la importància de la detecció, identificació i avaluació psicopedagògica. Per part seua, Carlos Domingo, especialista de la UEO d'Altes Capacitats, ha desgranat el programa Connectats de la Conselleria d'Educació i ha incidit en les bondats de la flexibilització i l'enriquiment curricular. Luz Bueno i Cristina Bonet, psicòlogues col·laboradores de l'associació AVAST, han oferit alguns consells sobre l'atenció socioemocional de les persones amb altes capacitats.