Carrer Reverendo Padre José Palacios, 1, Quart de Poblet (46930), València
Edifici L'Estació. Horari (excepte amb visites guiades): - Divendres de 17:00 a 20:00 - Dissabtes de 10:00 a 14:00

Biblioteca Pública Enric Valor

biblioteca.jpg

La nova seu de la Biblioteca Pública Municipal Enric Valor de Quart de Poblet es va inaugurar el 26 d'abril de 2013. En la construcció d'aquesta nova biblioteca cal destacar el treball de rehabilitació i conservació de l'edifici de les antigues oficines de Refracta, construït en 1941 i destacat referent del patrimoni arquitectònic industrial de Quart de Poblet. Avui dia està protegit com a Bé de Rellevància Local.

El projecte arquitectònic, que conjumina l'edifici original i un mòdul d'obra nova, és obra de Salvador Vila, arquitecte conservador de Santa María de la Valldigna i de la Catedral de València, i un dels arquitectes valencians més rellevants quant a recuperació del patrimoni.

L'edifici d'oficines original és un cos de dues plantes amb coberta plana i que, format per un conjunt de volums adossats, és una mostra significativa del racionalisme de l'època amb tocs d'Art déco. No obstant això, davant la necessitat de més espai s'ha alçat un altre mòdul de construcció moderna que s'ha integrat al conjunt. La fusteria metàl·lica s'assembla el màxim possible a la qual hi havia originalment en l'edifici de Refracta i les motlures s'integren també amb el disseny de l'edifici rehabilitat.

A l'interior s'ha conservat el paviment de mosaic, produït en la ja desapareguda fàbrica de Miguel Nolla, a Meliana, i considerat un sinònim de luxe i qualitat. Es va retirar tessel·la a tessel·la, i va ser traslladat a un taller per a netejar-lo i restaurar-lo, i col·locat de nou. També s'ha preservat la balustrada de fusta tipus Déco de l'escala principal.

A l'eixida, en un xicotet jardí, es conserva la bàscula original que s'utilitzava per a pesar els camions en Refracta i l'antic edifici de la bàscula, on el personal de la fàbrica penjava les xapes d'identificació quan marxava, després d'haver complit la seua jornada laboral. Sobre aquest, s'ha instal·lat una de les ‘R’ originals del rètol de Refracta.