Carrer Reverendo Padre José Palacios, 1, Quart de Poblet (46930), València
Edifici L'Estació. Horari (excepte amb visites guiades): - Divendres de 17:00 a 20:00 - Dissabtes de 10:00 a 14:00

Pont Romà

puente romano.jpg

Aquest és el pont que permet travessar el riu Túria des de Quart de Poblet fins a Paterna, i que avui dia es troba en ús. El nom amb el qual apareix en tots els documents històrics és el de Pont de Quart i en algunes versions se sospita que pot tenir origen cartaginès, ja que els cartaginesos ho usarien per a creuar el Túria camine de Sagunt en la Segona Guerra Púnica.

Malgrat que l'origen del pont és una mica incert, sí que apareix citat per primera vegada per Pere I, el Gran, en 1283, quan concedeix a la ciutat de València “totes els rambles per a l’ús públic d’aquella, des de del Pont de Quart fins a la mar” . És l'únic pont antic sobre el riu Túria en tota la comarca de l'Horta, exceptuant els de la ciutat de València. Fins a mitjan segle XX va existir la figura del "pontero". Aquest s'encarregava del cobrament pel pas.

Al llarg dels anys, el pont ha patit nombroses reconstruccions, ja que les inundacions que el riu ha patit han destruït el pont en repetides ocasions . Destaquen la de 1845 de la qual queden els quatre pilars de rajola que veiem en l'actualitat i la riuada de 1957, fins que finalment és rehabilitat en 1973, que és tal com ho veiem ara.