Carrer Reverendo Padre José Palacios, 1, Quart de Poblet (46930), València
Edifici L'Estació. Horari (excepte amb visites guiades): - Divendres de 17:00 a 20:00 - Dissabtes de 10:00 a 14:00

Pont Romà

pont 1100.jpg

Conegut també com el pont de Catxo, aquest pont permet travessar el riu Túria des de Quart de Poblet fins a Paterna, i hui dia encara es troba en ús. El seu nom al·ludeix a un possible origen romà, encara que alguns autors sospiten que pot tindre origen cartaginés, i ho interpreten com el que es va usar durant la Segona Guerra Púnica per a creuar el Túria camine de Sagunt. El nom amb el qual apareix en tots els documents històrics és el de Pont de Quart.

Malgrat que l'origen del pont és un poc incert, sí que apareix citat per primera vegada per Pere I el Gran en 1283, quan concedeix a la ciutat de València “totes les rambles per a l’ús públic d’aquella, des del Pont de Quart fins a la mar”. És l'únic pont antic sobre el riu Túria en tota la comarca de l'Horta, exceptuant els de la ciutat de València. Fins a mitjan segle XX va existir la figura del ponter, que s'encarregava del cobrament pel pas.

Al llarg dels anys, el pont ha patit nombroses reconstruccions, ja que les inundacions que el riu ha patit han destruït el pont en repetides ocasions . Destaquen la de 1845 de la qual queden els quatre pilars de rajola que veiem en l'actualitat i la riuada de 1957, fins que finalment és rehabilitat en 1973, quedant tal com ho veiem ara.