Plaza del País Valencià 1, Quart de Poblet (46930), València

Quart de Poblet tindrà el 100% de les lluminàries amb tecnologia LED d'última generació

Aquesta mesura redueix la contaminació lumínica i redueix el consum total en un 50%
IMG_7421.JPG

L'Ajuntament de Quart de Poblet substituirà durant els pròxims mesos les lluminàries tradicionals existents en el municipi per noves de tecnologia LED d'última generació. D'aquesta manera es posarà solució a les incidències que venen ocorrent en les lluminàries viàries 

El Consistori substituirà 2.501 punts de llum que encara disposen de tecnologia antiga. Moltes dels fanals amb aquesta tecnologia es troben en l'Avinguda San Onofre, un dels llocs on abans s'instal·larà aquest sistema d'il·luminació més eficient i que, a més, proporcionarà un color de llum més agradable i amb menor contaminació lumínica.

Quart de Poblet serà, en breu, un dels municipis d'Espanya que tindrà el 100% de les seues lluminàries amb tecnologia LED d'última generació. D'aquesta manera, es reduirà, a més, el consum energètic del municipi en un 50% el que disminuirà al seu torn la factura de la llum que paga l'Ajuntament. La intensitat de la llum s'adaptarà en funció de les necessitats gràcies a la regulació escalonada  i preprogramada i es podrá controlar mitjançant un sistema sense fil.

A més, aquesta substitució suposarà una reducció de les emissions de CO₂ a l'atmosfera de més de 400 tones a l'any, per la qual cosa se segueix en la línia d'actuació municipal d'una clara aposta per l'estalvi energètic i la reducció d'emissions contaminants per a aconseguir la neutralitat climàtica i frenar el canvi climàtic.

Cal recordar que en els nous desenvolupaments urbanístics, com el PAI Molí d’Animeta, ja es van instal·lar fanals amb lluminàries LED. A més, la reurbanització de carrers com la que s'ha escomés en el barri Riu Túria també va comportar la renovació de les llums amb tecnologia de baix consum. El municipi tindrà en els pròxims mesos la pràctica totalitat de la seua il·luminació viària modernitzada, sostenible i ecològica amb la qual també es reduirà la contaminació lumínica.

Aquesta actuació serà possible gràcies a la subvenció de més de 1,1 milions d'euros atorgada pel Fons Europeu Regional, (FEDER), a través de l'institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, IDAE. El FEDER, que aporta el 50% del cost del projecte (valorat en més de 2,2 milions), considera que aquest canvi en la il·luminació viària afavoreix el trànsit cap a una economia baixa en carboni i que compleix l'objectiu específic d'aconseguir l'eficiència energètica en les infraestructures i serveis públics. El 50% del cost no finançant pro Europa, l'assumeix en un 25% la Diputació i el 25% l'ajuntament de la localitat.

Telegestió

A la renovació lumínica se sumarà la implantació d'un sistema de gestió a distància del funcionament dels fanals. El Pla Director Smart City inclou el control remot dels serveis públics per a garantir el seu correcte funcionament, detectar incidències en temps real i vigilar el consum elèctric. En un futur, tota la instal·lació es controlarà a través de la Plataforma Smart City. En aquest sentit, el reg per degoteig o el trànsit rodat també seran gestionats de manera remota per a optimitzar totes les prestacions municipals.