Plaza del País Valencià 1, Quart de Poblet (46930), València

Quart de Poblet impulsa la recuperació del Parc Natural i l'acosta a la ciutadania

L'Ajuntament aconseguix 1,3 milions dels fons Next Generation per a accelerar la regeneració del llit
20191026_112233.jpg

Tortugues, ratpenats, eriçons, garsa reial, agró, ànecs, colobres de riu i un bosc de ribera, sorprén el visitant que s'endinsa per primera vegada al Parc Natural del Túria al seu pas per Quart de Poblet. A tan sols sis quilòmetres de València, i a uns minuts del centre del nucli urbà del municipi, ens trobem un refugi de fauna i flora que en els últims anys s'ha multiplicat.
Espècies que quasi no es veuen en altres llocs, com l'ocell Plegadis falcinellus, es poden contemplar sense dificultat mentre es passeja per este paratge protegit. El seu privilegiat enclavament permet als veïns i veïnes gaudir, perdre's i desconnectar en este incomparable espai natural.


La recuperació de l'ecosistema de ribera del riu Túria és un dels objectius de l'Ajuntament de Quart de Poblet que lidera diverses iniciatives i treballa perquè altres administracions com la Confederació Hidrogràfica del Túria, Parcs Naturals i Brussel•les, s'impliquen encara més en este propòsit. De moment, ja ha aconseguit 1.4 milions del projecte "NaTURTURia: Recuperació Ambiental i Hidromorfológica del Riu Túria". D'esta quantitat, 1,34 milions procedixen dels fons Next Generation, a través de la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). 


El projecte és fonamental per a la restauració i la protecció del llit, ja que amb les accions previstes es reduiran els impactes de les pluges fortes i el reg d'inundacions. Amb tot, es mitigarà els impactes del canvi climàtic, es recuperarà l'espai fluvial, es millorarà la qualitat de les aigües i es potenciarà la resiliència de l'entorn natural. El projecte preveu la recuperació de la vegetació de ribera originària, l'eliminació de la canya invasora i l'estabilització dels marges del riu. 


L'alcaldessa de Quart de Poblet, Cristina Mora, ha destacat la gran importància que té el Parc Natural per als veïns i veïnes de Quart de Poblet. "És un privilegi tindre un parc natural a solo uns metres del centre del municipi. L'Ajuntament sempre ha destinat recursos propis per a millorar este pulmó verd i acostar-lo a la ciutadania. A més, hem aconseguit fons d'altres administracions i de Brussel•les per a consolidar i ampliar este enclavament únic a València".


Una altra de les accions més destacades serà la duplicació de l'espai dedicat a parc, amb l'extensió del mateix a la riba esquerra, perquè la ciutadania puga gaudir d'una superfície major.
Este pla és la culminació d'una sèrie d'actuacions que porta implementant el municipi des de fa 20 anys, fins i tot abans que fora declarat parc natural. En estos anys ha regenerat i mantingut més de 30.000 metres quadrats de ribera a més d'organitzar activitats d'oci per a tots els públics. Tot això ha possibilitat que s'haja integrat l'enclavament en el nucli urbà i s'òbriga a la ciutadania. 
Bosc Metropolità
Una de les iniciatives més importants és el Bosc Metropolità, una reivindicació històrica de Quart de Poblet que l'anterior Govern Valencià va presentar a la ciutadania durant l'anterior legislatura. El municipi de l'Horta Sud confia que l'actual Govern seguisca avant amb el projecte, finançant amb fons europeus.
El Bosc Metropolità contempla l'actuació en 50 hectàrees i connectarà Quart de Poblet, Mislata, Paterna i València. Per a això, es retiraran les tones d'enderrocs procedents del desenvolupament del Pla Sud, actuant en 2,3 quilòmetres de l'antic llit, dels quals 1,2 corresponen a Quart de Poblet, que gaudirà de 18,90 hectàrees de bosc.
El projecte permetrà al municipi, capçalera del riu, recuperar el potencial hídric i patrimonial de la zona, especialment els assuts de Favara i Rascanya, que es van utilitzar per a depositar les milers de tones de terra que es van extraure en les obres del Pla Sud i que van tapar el bosc de ribera. Este nou espai verd es destinarà a l'oci, es recuperarà horta, s'introduiran espècies autòctones i es milloraran els itineraris ciclopedestres.
També està a punt de finalitzar l'Anell Verd Metropolità, que envolta i connecta València amb els municipis confrontants, entre ells Quart de Poblet.
Lones anticanyes
Per part seua, la conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha finalitzat la col•locació de lones contra les canyes invasores en l'enclavament en el seu tram de Quart de Poblet, dins del seu pla de restauració d'hàbitats fluvials d'interés comunitari, també finançat a través de Fons Next Generation. 
Activitats i visites guiades gratuïtes
En col•laboració amb la Fundació Limne, el Consistori ha posat en marxa diversos projectes per a revitalitzar i obrir a la ciutadania el Parc Natural del Túria. El Centre d'Interpretació de la Naturalesa (CIN) organitza seguiments de la biodiversitat oberts a la participació de la ciutadania i que són una oportunitat única per a conéixer de prop una cosa de la qual pocs municipis poden gaudir. Les instal•lacions estan obertes a tot el públic i es poden visitar entre setmana en grups concertats. A més, l'Ajuntament organitza una oferta d'oci per a famílies entorn del parc natural que inclou rutes guiades gratuïtes tots els dissabtes al matí.


Es tracta de propostes dirigides a tots els públics i amb les quals es busca donar a conéixer la riquesa natural del paratge en diferents aspectes i amb propostes com a rutes o tallers científics. Per a este hivern, s'han programat diversitat d'actes com una trobada de voluntariat ambiental (27 de gener); sessions d'experiments en família i laboratoris de ciència (3 i 17 de febrer i 2 de març); una jornada dedicada al patrimoni fluvial (10 de febrer); o marxes pel llit, una de caràcter més esportiu (24 de febrer) i una altra inclusiva i accessible (9 de març). Per a apuntar-se a alguna de les activitats cal enviar un correu a participa@limne.org o trucar al telèfon 654076533.

D'altra banda, l'Ajuntament recorda la importància de cuidar el medi ambient en dates assenyalades i, per això, torna a celebrar un any més el Dia de l'Arbre, que se celebra el 31 de gener. Membres de l'equip de jardineria municipal, amb la col·laboració de l'alumnat, plantaran aromàtiques, cumquats, alzines oledoneros, entre altres, utilitzant abonament orgànic. 
Els instituts Faitanar, Riu Túria i La Senda, els col·legis Constitució, Molí d'Animeta, María Moliner, Sant Enric, Sagrat Cor i Betania i l'escola infantil Ninos celebraran el Dia de l'Arbre.