7 de juny de 2024, 12:59
Quart de Poblet acull per primera vegada el projecte de teatre emergent Via Escènica
Fa 14 anys, un grup de joves artistes i creadors van decidir generar les possibilitats de contacte amb el públic que l'escena valenciana no els brindava en aquells moments. Així va néixer Russafa Escènica - Festival de Tardor, una iniciativa independent, avui dia completament consolidada, amb suport institucional i que mou a prop de 5000 espectadors en cada edició.
Aquesta cita, que va començar prenent com a escenaris cafeteries, botigues, galeries d'art i altres espais no convencionals del barri de Ruzafa, ha presentat avui un dels seus projectes més il•lusionants, que estén el seu àmbit d'acció a tota la província de València. “Via Escènica es consolida com un ‘spin off’, agafant una entitat pròpia i oferint als creadors emergents nous llocs on mostrar el seu treball”, ha explicat el seu responsable de mediació, Marta García, en la presentació de la IV edició d'aquest programa.
La sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural La Beneficència ha acollit avui l'anunci dels deu projectes triats i dels deu municipis que participen, amb representants de tots ells. La directora del SARC de la Diputació de València, Yolanda Sifres, ha mostrat la seva confiança en aquesta iniciativa: “a través del nostre programa de Projectes Intermunicipals, s'han concedit ajudes per a participar en aquesta iniciativa a vuit municipis. És una bona manera de fer costat als creadors emergents i d'afavorir una oferta cultural nova en aquestes localitats”.
A més de Quart de Poblet, en el projecte estan Alboraia, Aldaia, Almussafes, Alzira, Benifaió, Foios i Rafelbunyol, i de manera independent, Catarroja i Sollana.
El nostre municipi s'adherit al projecte motivat per la professionalitat de l'organització de Via Escènica, el suport institucional i l'experiència viscuda ja en edicions passades en els municipis que repeteixen l'experiència des de fa ja diversos anys. A més està en la línia de la nostra política cultural de suport a les arts escèniques, a la creació artística i al foment de la participació ciutadana.
VIA ESCÈNICA ACOSTA ELS PROCESSOS DE CREACIÓ ARTÍSTICA A LA CIUDANÍA I ELS CONFIA LA LABOR DE PROGRAMACIÓ
Una de les facetes més innovadores de Via Escènica són els Grups d'Observació, amb els quals s'incentiva la participació ciutadana. Cada municipi convida a una sèrie de membres de col•lectius municipals (escoles d'ensenyaments artístics, associacions…). Aquest grup entra en contacte amb la companyia emergent assignada al seu poble, on passarà almenys 15 dies de residència creativa durant el mes de juliol.
En el cas del nostre municipi la proposta que rebrem serà la de la Cia. Adrián Camacho, amb la qual treballarà en sessions de mediació, al costat del grup d'observació, que participarà en el procés de creació de la peça teatral. Aquest grup sortirà de l'alumnat professorat del nostre taller de teatre. Totes aquelles persones empradonadas a Quart de Poblet que vulguin participar, tenen la possibilitat de fer-ho.
El mes de setembre, una selecció de 5 membres d'aquest grup acudirà a Russafa Escènica - Festival de Tardor per a veure la resta de les peces integrades en el programa i triar dos més, que s'exhibiran en la seva localitat entre gener i juliol de 2025.
“És una acció molt completa perquè també involucra a la ciutadania en la gestió cultural, en tasques com la programació, entrant en contacte i valorant treballs que no són tan coneguts pel públic general”, ha explicat García, basant-se en les valoracions de municipis que ja han format part d'aquesta iniciativa en les tres edicions prèvies.
LES DEU PECES BREUS SELECCIONADES FORMARAN PART DE RUSSAFA ESCÈNICA – FESTIVAL DE TARDOR
A través del programa Via Escènica, els anomenats ‘Vivers’, les peces breus que són el senyal d'identitat de Russafa Escènica – Festival de Tardor, conserven el seu protagonisme en aquesta cita i estenen el seu espai d'exhibició a tota la província.
Per al seu director artístic, Jerónimo Cornelles, “és un pas més en la dinamització de l'escena emergent, que estat sempre el nostre objectiu primordial”. En la seva opinió, aquest programa teixeix “una xarxa de programació intermunicipal, on els artistes emergents poden mostrar el seu talent fora de la capital. I portem als espectadors de la perifèria proposades menys convencionals de les que solen arribar-los”, remarca Cornelles, posant en relleu la creació de nous públics. Ell ha estat l'encarregat d'anunciar els deu projectes escènics seleccionats:
La proposta triada per a Quart de Poblet és Yomiméconmigo o Ho´ponopono de Cia. Adrián Camacho, una peça de teatre textual-performance d'autoficció.
Per a més imformació consultar la pàgina web de Via Escènica.