Casa de Cultura
La Casa de Cultura de Quart de Poblet s'ubica en un dels edificis més emblemàtics del municipi, l’antiga residència del diputat Juan Bautista Valldecabres, edificada al segle XIX. Després de diverses remodelacions, s’ha anat adaptant a les diferents necessitats sorgides de l’evolució pròpia d’una població pròspera, ampliant i modernitzant els espais d’aquesta seu cultural.
A més de ser la seu de l'àrea de Cultura i de la de Patrimoni, disposa de sala d’exposicions, saló d’actes i aules per a cursos i tallers, de esta manera, es converteix en un espai on donar cabuda a les activitats culturals tant pròpies com de les diferents associacions així com iniciatives individuals; conferències, exposicions, tallers, cursos,...tot un ventall de propostes que proporcionen suport a les inquietuds i necessitats de la ciutadania de Quart de Poblet, enriquint així, la xarxa participativa essencial de tota societat democràtica.
Al 2022, dins del programa d’Actuacions urbanes de la conselleria de Vivenda i Arquitectura Bioclimàtica, la Casa de Cultura va dur a terme la fase II de la rehabilitació integral. Amb aquesta obra, s’ha millorat l'eficiència energètica de l’edifici, així com l'adequació funcional del saló d’actes i la millora de l'accessibilitat en la distribució i adaptació dels lavabos. També s’ha potenciat el caràcter integrador de l’espai des d’una perspectiva de gènere i des de l’accessibilitat en condicions de diversitat funcional.
En acabar aquesta última remodelació , el nou saló d'actes s'ha modernitzat; un espai concebut com una caixa de fusta que crea un ambient acollidor amb bona acústica i una actualitzada tecnologia de so i imatge. Té un espai per a albergar tot tipus d'activitats de difusió cultural, des de concerts acústics, xarrades i conferències, així com aula del nostre Taller de Teatre. Un espai multidisciplinari equipat tècnicament per a garantir una oferta cultural de qualitat que està obert a les diverses propostes d'associacions i particulars.
La sala d'exposicions de la Casa de Cultura és un espai per a donar difusió a l'art, la creativitat i la divulgació en Quart de Poblet. És el lloc d'acolliment dels certàmens i festivals que es celebren durant tot l'any, com el Saló de fotografia QLICK i el Q-ART, a més d'estar a l'abast tant d’artistes locals com d’associacions culturals municipals, amb el qual disposem d'un espai per a fer arribar a la població la seua tasca d'enriquir culturalment el nostre poble. La sala està oberta a tota mena de propostes interessants dintre de la nostra programació cultural.
Al segon pis de l’edifici, la Casa de Cultura compta amb una aula destinada a diferents cursos i tallers, com les classes d’Unisocietat de la Universitat de València o les classes del Programa de Mediació Intercultural per a dones estrangeres.
La Casa de Cultura es localitza en una de les places més populars del municipi, la Plaça Valldecabres núm. 19, que ja apareix representada en la cartografia del segle XIX. A data de hui, no es coneix la trama urbana d'èpoques anteriors però, sens dubte, l'immoble es localitzava en una ubicació destacada a la vora del camí reial a Madrid i prop de l'edifici que va albergar l'Ajuntament fins a la primera dècada del segle XX, i que encara conserva la seua característica cúpula de llengüetes de reflex metàl·lic.
La Casa, que va ser residència de Juan Bautista Valldecabres Rodrigo (Quart de Poblet, 1861-1936), figura destacada de la vida política valenciana de principis del segle XX, va ser president de la Diputació de València, Diputat en Corts i Senador del Regne) fou adquirida per l'Ajuntament en 1982 i des de 1986 alberga les dependències de la Regidoria de Cultura i Patrimoni. Aquest edifici va ser triat com a emplaçament per a la Casa de Cultura tant per la seua singularitat com per l'interès per conservar-lo, ja que és un dels pocs immobles senyorials de Quart de de Poblet de finals del segle XIX i principis del XX que es conserva.
En origen l'edificació respondria a la tipologia bàsica d'habitatge valencià dels pobles de L'Horta. La casa s'organitzava al llarg d'un ample corredor central que permetia l'accés del carro. Als costats s'ubicaven dues habitacions que donaven al carrer, el menjador i l'escala d'accés a les plantes superiors. La primera planta es dedicava a noves estades, mentre que la planta alta funcionava com a assecador de tabac i cacauets o com a magatzem per a tota mena de farratges. La coberta de dos vessants comptava amb un remat excepcional: la torre Miramar.
El Sr. Valldecabres va adquirir aquesta casa dels seus sogres en 1896 i la va reconstruir per a mostrar a través de l'arquitectura i decoració la seua destacada posició social. La façana de caire eclecticista mostra en el pis principal tres balcons flanquejats per pilastres de cort secessionista coronades per capitells jònics. I ja a l'interior, el vestíbul compta amb plafons ceràmics producció per la Fàbrica de Valldecabres, dos arrimadors de mosaic Nolla així com decoració pintada en els sostres.