C/ Blasco Ibáñez, 23, Quart de Poblet (46930), València

L'exposició Què portaves posat?, (quan vas ser agredida sexualment) inaugura els actes del 25N a Quart de Poblet

El divendres 24 es mostrarà esta exposició, que no deixa indeferent a ningú, i l'alcaldessa, Cristina Mora, realitzarà la seua lectura del Manifest
expo kansas.jpg

L'acte institucional es realitzarà el divendres 24 davant de l'Ajuntament amb la lectura del Manifest aprovat per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. L'alcaldessa Cristina Mora, regidora d'Igualtat durant les dues passades legislatures, serà qui, a les dotze en punt del migdia, llija la Declaració Institucional.

Cristina Mora ha volgut recalcar que “és molt important no perdre la memòria i continuar comptant i comptabilitzant els casos de violència masclista, perquè el que no es compta ja sabem que no existeix. Precisament ara està més en risc que mai la unanimitat institucional quant a la gravetat d'este problema. La irrupció de l'extrema dreta en el nostre panorama institucional està contaminant el discurs i hem de contrarestar-lo des de tots els àmbits. Els ajuntaments tenim l'obligació de ser una peça fonamental en la labor de sensibilització, treballant des de tots els flancs per a difondre un missatge d'unitat i contra estes violències”.


Eixe mateix divendres es farà un dels actes més impactants d'esta edició. Minuts abans de la lectura es mostrarà l'exposició “Què portaves posat?”, en referència a la pregunta masclista i contrasentit que es realitza a les dones després de ser violades o patir qualsevol tipus d'agressió sexual.

L'Ajuntament, a través de Quart Jove i de la Casa de la Dona, ha col·laborat amb esta iniciativa organitzada pel Consell Jove de Quart de Poblet, la Casa de Joventut l'Amagatall i les voluntàries del Cos Europeu de Solidaritat. Esta intervenció artística està inspirada en el poema What I was wearing? de Mary Simmerling i en l'exposició que s'ha realitzat en diversos llocs del món com la Universitat de Kansas o el Ministeri d'Igualtat. A Quart de Poblet s'ha adaptat i, a través del relat de 18 dones, ens farà reflexionar sobre centenars d'anys d'uns estereotips que justifiquen l'agressió sexual culpabilitzant a la dona per la seua manera de vestir en el moment de patir la violència. L'exposició romandrà a Quart Jove i en el seu web del 27 de novembre al 12 de desembre.


D'esta manera, es busca desmuntar patrons sobre la violència sexual que han patit les dones al llarg de la història. Els casos de violència de gènere no es redueixen. El nombre d'assassinats entre l'1 de gener de 2003 i el 30 de setembre de 2023 ha sigut de 1.235.


Els actes continuen durant tota la setmana. El dilluns, a les 11.30 hores, en la pista esportiva al costat de la Biblioteca Municipal, l'artista Pepa Cases realitzarà l'espectacle de dansa i teatre "Pols" amb el qual es reflexiona sobre la identitat de gènere i la seua normalització. L'alumnat dels centres escolars de Quart de Poblet serà el públic convidat amb l'objectiu de previndre i conscienciar des d'edats molt primerenques. No obstant això, este acte estarà obert a tota la ciutadania. Igual que en l'edició anterior, Pepa Cases buscarà la participació del públic al qual realitzarà preguntes que conviden a la reflexió prenent com a patró les seues vivències diàries. A més, eixe mateix dilluns es repartirà el tradicional calendari de taula de la Casa de la Dona per al 2024.


Una altra de les cites destacades de la programació serà la cinquena edició de les jornades Educant en la Igualtat "Masculinitats igualitàries: Un camí per a de canvi social", que es realitzaran en format en línia, els dies 11, a les 15.00 hores, i 15 de desembre, a les 12.45 hores. Les ponències que s'oferiran són "Masculinitat: de l'home de veritat a la veritat de l'home", a càrrec de Miguel Lorente Acosta, mèdic forense, professor de la Universitat de Granada i escriptor; i "Què fa la masculinitat a la teua aula? Recursos pedagògics", per Agustín Zaragozà Granell, agent d'Igualtat i professor de Filosofia.


Els centres escolars s'han sumat amb diferents accions a este dia. El CEIP La Constitució ha triat el lema: "Millor deixar petjades que cicatrius”. A les aules es visualitzaran curts i contes i l'alumnat decorarà petjades de peus i mans amb la reflexió de quin és el llegat que vol deixar.


EL CEIP María Moliner, sota el lema "El fruit de la nostra educació” ha simbolitzat en un taronger i els seus fruits la importància de l'educació per a erradicar la violència de gènere. Així mateix, han treballat i reflexionat a través de diferents vídeos i textos sobre esta xacra social.


L'alumnat d'Infantil i Primària del CEIP Sant Onofre treballarà la violència contra les dones a partir dels contes de “Caperucita Roja” i “La Bella i la Bèstia”, amb la intenció de canviar la seua final. El treball conjunt en el centre gira al voltant del lema “Respectar és l'única opció”. També es repartiran polseres habitades de la Fundació ANAR (Ajuda a xiquets i adolescents en Risc) amb la frase "La violència de gènere no té edat" així com el telèfon de la Fundació.


Des de Molí d'Animeta també s'aprofundirà en les propostes de la Fundació ANAR i, a més, realitzaran una coreografia. En els cursos d'Infantil es confeccionarà una papallona gegant amb papallones xicotetes dins fetes amb les seues mans pintades de morat.
L'Escola Infantil Ninos ha organitzat una xarrada dirigida a les famílies amb l'objectiu de sensibilitzar sobre el 25N. Serà l'escriptora María Vigo la que conduïsca este acte així com el taller " Violència contra la dona. Una realitat que urgeix canviar" que es realitza durant tot el curs escolar.


En l'IES La Senda han elaborat un arbre en 3D de color negre negre. L'alumnat de primer i tercer de l'Eso ha fet unes papallones que pegaran en l'arbre mentre en la planta principal del centre escolar es folraran les portes de negre i una violeta i l'alumnat realitzarà la lectura de manifest També s'exposaran els treballs realitzats. L'alumnat de teatre representarà diverses obres denunciant els micromasclismes.

L'IES Riu Túria ha pres com a exemple la campanya elaborada pel Ministeri i realitzada per Ogilvy Madrid i que ha comptat per a l'espot amb la participació de dones supervivents de la Fundació Ana Bella d'ajuda a dones maltractades.


També ret homenatge a l'artista María Jiménez a través de la seua cançó “Se acabó”. Una cançó amb un missatge feminista i de lluita contra les violències masclistes, alhora que plena d'esperança quan canta “ara ja el meu món és un altre”.


1r, 2n i 3r d'ESO veuran el vídeo “Pepa i Pepe. L'escala cíclica de la violència de gènere en l'adolescència” en el qual la sociòloga Carmen Ruíz Repullo utilitza el conte de Pepa i Pepe per a mostrar de quina manera les i els adolescents accedeixen al perillós cercle de la violència de gènere. Els exemples que utilitza són fruit de les investigacions que detalla en el seu últim estudi,

En segon i tercer cicle de Primària del col·legi Sant Enric debatran sobre el vídeo : Què passa si poses un xiquet enfront d'una xiqueta i li demanes que la bufetege?


També realitzaren altres activitats com l'Arbre de l'Esperança. Així mateix, es participarà en la manifestació de València que tindrà lloc el dilluns 19.30 hores i que eixirà des del Parterre,  per a mostrar el seu compromís en la lluita contra la violència de gènere i el seu suport a la igualtat.


La Biblioteca també dedicarà el seu punt d'interés a este dia mentre des de Cultura s'ha programat la sessió de microteatre "Un segle d'abismes", de Bramant Teatre. La cita serà este divendres, 24 de novembre, a les 19.00 hores, a la Casa de la Cultura. Es tracta de sis monòlegs, sis veus femenines d'una mateixa família que arranquen una nit de 1921, per a acabar just un segle després, un matí de setembre de 2021. La posada en escena és molt original ja que sis grups de 15 persones accediran a l'espectacle cada 10 minuts.


Quart de Poblet ha sigut un dels primers municipis a incloure en el seu Ordenança de Policia i Convivència una sèrie d'articles i sancions per a lluitar contra la prostitució que posen el focus en els consumits i els proxenetes. Així mateix, la localitat forma part de la Xarxa de ciutats lliures de tràfic de dones, xiquets i xiquetes destinats a la prostitució.