Calle Reverendo Padre José Palacios, s/n, Quart de Poblet (46930), València

Coneix-nos més

Història:


La història de la biblioteca de Quart de Poblet es remunta a 1951.


La primera biblioteca de Quart de Poblet es va inaugurar el 3 de setembre de 1951.


1986

Es trasllada a la Casa de Cultura. 


1990

S'inaugura l'Agència de Lectura  “Lluís Vives"


1995

S'obri l'Agència de Lectura “Marqués de Solferit”.


1996

Arriba el primer ordinador a la biblioteca.


1999

Comença el préstec de material “no llibre”. 


2000

La biblioteca municipal Enric Valor s’uneix a la xarxa de biblioteques valencianes.


2013

Es rehabilita l'edifici de Refracta per a traslladar la biblioteca a la seu actual.


Edifici:


La Biblioteca Pública Municipal de Quart de Poblet té gairebé 62 anys d'història. Va ser inaugurada el 3 de setembre de 1951, en el local que ocupava el número 1 del carrer Mare de Déu del Pilar, i el projecte es va encomanar a l'arquitecte Salvador Pascual. Deu anys abans, Pascual s'havia encarregat de dissenyar l'edifici d'oficines de Refracta, nova seu de la biblioteca. La construcció s'ha realitzat segons el projecte de Salvador Vila, que ha rehabilitat les antigues dependències i els ha unit a un edifici d'arquitectura actual , buscant la unió perfecta entre ambdós.

El projecte de Salvador Vila, arquitecte conservador de la Catedral de València i del Monestir de Santa Maria de la Valldigna, i executat per l'empresa Elecnor, ha suposat una inversió de dos milions i mig d'euros amb càrrec al Pla d'Inversió Productiva de la Generalitat. Un dels aspectes més destacats és la preservació del patrimoni local, ja que part de la biblioteca s'integra a l'edifici que va albergar les oficines de l'antiga factoria de Refractaris Espanyols SA, mostra singular de l'arquitectura industrial del segle passat de les que ja queden poques.

No obstant això, la necessitat de més dependències ha fet que a aquesta instal·lació de principis dels anys 40 li s'haja unit una edificació de nova creació, encara que cuidant que la integració de les dues fora harmònica. Per aquest motiu, en l'espai actual s'ha incorporat una cornisa plana en voladís igual a la de les oficines, com a element més significatiu del seu estil racionalista, i també s'ha buscat mantenir els colors i acabats de l'antiga construcció.

El paviment de mosaic de Nolla (empresa Mosaico Nolla) de l'edifici de Refracta es manté intacte, després d'un laboriós procés de retirada tessel·la a tessel·la, tractament i neteja en un taller i col locació de nou, respectant al màxim els dibuixos originals gràcies a que es van fotografiar i numerar peça a peça abans del desmuntatge. També s'ha restaurat la barana de fusta de l'escala principal.

A l'exterior, en un xicotet jardí, queden la bàscula que s'utilitzava per pesar els camions i, al costat d'ella, l’edifici en el qual els treballadors de Refracta deixaven les seves xapes identificatives en acabar la jornada com a prova que havien complert l’horari. El corona una R de ferro que va formar part del rètol original de la fàbrica.

La biblioteca és totalment accessible per a persones amb mobilitat reduïda, compta amb ordinadors i quioscos informatitzats adaptats i la sala polivalent està equipada amb llaços d'inducció perquè les persones amb discapacitat auditiva puguen seguir les activitats que s'hi realitzen sense dificultat, ja que permeten que el so els arribe nítid, sense sorolls de fons ni reverberacions, com passa ja en altres dependències municipals. 


L'interior de la Biblioteca s'ha distribuït per zones o àrees atenent a l'edat de lectores i lectors, a la tipologia documental, o als serveis oferts. Després de travessar el vestíbul, i traçant un recorregut d'esquerra a dreta, trobarem immediatament l'àrea de Primeres Lectures. Seguint per la secció infantil-juvenil trobarem revistes, pel·lícules, CDs, CD-ROMs, documents de consulta i tot seguit les obres literàries separades per edats: de 7 a 9 anys, de 10 a 11 anys i de 12 a 14 anys; acabant aquest espai a la sala de Treball en Grup.

Davant del mostrador d'atenció i informació estan situats els ordinadors d'ús públic i les prestatgeries que contenen CDs, CD-ROMs, i pel·lícules per a adults; al seu costat les Novetats i Punts d'Interès i darrere d'aquests l'Hemeroteca. Continuant el recorregut travessem la zona que comunica els dos edificis, on es troben els Ordinadors de Consulta Ràpida i els còmics d'adults per entrar a la Sala de Literatura d'adults. A l'esquerra queda la Sala Polivalent i continuant a la dreta es pot accedir a la planta superior.

 A la planta alta trobarem les biografies, els documents de Fons Local i els de matèries per a adults. A la dreta, al fons, hi ha la sala de Treball en Grup i per la porta de l'esquerra s'accedeix a la terrassa on acaba el nostre recorregut per les instal·lacions de la Biblioteca.